Πλαστικό χρήμα και νέο επιχειρηματικό τοπίο

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται με το νέο έτος στο πολύπαθο πεδίο της οικονομίας.  Δεν μας προκαλεί βέβαια και μεγάλη έκπληξη αυτό μιας και τα τελευταία χρόνια οι αλλαγές έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας μας.​​​​Σημαντικές αλλαγές επέρχονται με το νέο έτος στο πολύπαθο πεδίο της οικονομίας.  Δεν μας προκαλεί βέβαια και μεγάλη έκπληξη αυτό μιας και τα τελευταία χρόνια οι αλλαγές έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας μας.  Τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις αλλά και οι ιδιώτες δρουν και κινούνται σε ένα ρευστό και ευμετάβλητο φορολογικό-οικονομικό τοπίο.

Ένα από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν στο νέο έτος είναι το πλαστικό χρήμα ή καλύτερα η υποχρεωτική χρήση του από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους προκειμένου να διασφαλίσουν ή να «χτίσουν» το αφορολόγητο που δικαιούνται. Είναι γνωστό πως οι φορολογούμενοι με διαφορετικές πηγές εισοδημάτων δεν δικαιούνται αφορολόγητο. Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε 22/12/16, αναφέρει μια προοδευτική κλίμακα σχετικά με τα ελάχιστα ποσά δαπανών που θα πρέπει να πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικές συναλλαγές, ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα.  Για εισόδημα μέχρι 10.000€ θα απαιτούνται «ηλεκτρονικές δαπάνες» 10%, για εισόδημα από 10.001-30.000€ 15% και για εισοδήματα από 30.001 και άνω 20%, ποσοστά που μάλλον σταδιακά θα αυξάνονται, έχω την αίσθηση.  Εάν δεν καλύπτει ο καταναλωτής το απαιτούμενο ποσό θα επιβαρύνεται με πρόσθετο φόρο 22% στην διαφορά του απαιτούμενου ποσού δαπανών και του  δηλωθέντος.

Από τον Ιούλιο του 2015 και μετά βέβαια, η χρήση του πλαστικού χρήματος εξαπλώθηκε αναγκαστικά-λόγω των περιορισμών από τα capital control-με θετικά αποτελέσματα ως προς την αύξηση των φορολογικών εσόδων.  Αυτός ήταν ο βασικός λόγος για την θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας της χρήσης του.

Αφορά λοιπόν επιχειρήσεις-επαγγελματίες και καταναλωτές που καλούνται να αλλάξουν, τουλάχιστον συνήθειες.  Οι επιχειρήσεις αλλά και οι επαγγελματίες κάθε είδους καλούνται να προμηθευτούν την σχετική συσκευή από την τράπεζα τους με το ανάλογο κόστος,  προκειμένου να είναι έτοιμοι να «υποδεχθούν» το πλαστικό χρήμα. Όσοι δεν επιθυμούν υποχρεούνται να ενημερώνουν τον καταναλωτή με σχετική σήμανση σε εμφανές σημείο του καταστήματος τους, αλλιώς θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 1000€.Υπάρχουν σημεία που πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής κυρίως για τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, αφού οι μεγάλες αλυσίδες έχουν εφαρμόσει εδώ και χρόνια την χρήση του πλαστικού χρήματος.

Ενδεικτικά:
-Όσοι έχουν οφειλές κινδυνεύουν να κατάσχονται οι ημερήσιες εισπράξεις τους έναντι των οφειλών τους, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού και παράλληλα θα υποχρεούνται να αποδώσουν τον ΦΠΑ που δεν εισέπραξαν.
-Οι επιχειρήσεις θα καλούνται να καταβάλλουν μεγάλες τραπεζικές προμήθειες για τις πωλήσεις τους μέσω κάρτας γεγονός που θα οδηγήσει  είτε στην μείωση του ήδη συμπιεσμένου ποσοστού του κέρδους τους, είτε θα αυξήσουν τις τιμές τους μετακυλίοντας το τραπεζικό κόστος. Και βέβαια υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των δύο τιμών.
-Επαγγελματίες που δεν έχουν σταθερή εγκατάσταση (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κτλ) θα κληθούν να προμηθευτούν ιδιαίτερο εξοπλισμό μεγαλύτερου κόστους λόγω μη ύπαρξης σταθερής τηλεφωνικής γραμμής.   

Για τους καταναλωτές υπάρχουν εξαιρέσεις, για όσους έχουν αντικειμενικές δυσκολίες (υπερήλικες, ανάπηροι, φυλακισμένοι κτλ) και  εξαιρέσεις για το είδος δαπανών που θα υπολογίζονται στο απαιτούμενο ποσό. Συγκεκριμένα οι δαπάνες που δεν θα γίνονται δεκτές είναι :Οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ενοίκια-κοινόχρηστα, ασφάλιστρα, διόδια και δόσεις δανείων. Αναμένεται σχετική  απόφαση του Υπ.Οικονομικών. Ερωτηματικό παραμένει η δυνατότητα πληροφόρησης των καταναλωτών για το ποσό που θα υπολείπεται προκειμένου να συμπληρωθεί το αφορολόγητο.Διευκρινήσεις επίσης αναμένονται για το πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα των δημοσίων κληρώσεων-λοταρία- που καθορίζεται στο νομοσχέδιο προκειμένου να δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο στους καταναλωτές. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τα έπαθλα αλλά και τον τρόπο κλήρωσης των συναλλαγών.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται επίσης και οι ρυθμίσεις σχετικά με την οικιοθελή  αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων παρελθόντων ετών προσκειμένου οι φορολογούμενοι που επιθυμούν  να νομιμοποιήσουν έσοδα που δεν είχαν δηλώσει για οποιοιδήποτε λόγο. Η συνολική επιβάρυνση θα φτάνει μέχρι και το 62% με απαλλαγή από ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή.

Μην ξεχνάμε βέβαια ότι από 1/1/2017 εφαρμόζεται πλέον το νέο ασφαλιστικό  με το οποίο, για πρώτη φορά, οι ασφαλιστικές εισφορές του κάθε επιτηδευματία θα υπολογίζονται  ανάλογα με τα ετήσια κέρδη συνδέοντας αυτόματα την φοροδιαφυγή με την εισφοροδιαφυγή.  Για πρώτη φορά  θα έχουμε επαγγελματίες διαφορετικών-ασφαλιστικών- ταχυτήτων με την ίδια ανταποδοτικότητα στις  κοινωνικές παροχές υγείας και σύνταξης, γεγονός που δημιουργεί ανισότητες και διακρίσεις. Υπάρχουν πολλά ακόμα θέματα που πρέπει να διευκρινισθούν και αναμένονται εγκύκλιοι και οδηγίες μέχρι την τελική δια μόρφωση του νέου πλαισίου, σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα δοκιμάσει τις αντοχές πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Κομβικής και ιδιαίτερης λοιπόν σημασίας θα είναι το νέο έτος με μεγάλα στοιχήματα και προσκλήσεις για τις επιχειρήσεις και τις αντοχές τους στο δύσβατο οικονομικό-φορολογικό αλλά και ασφαλιστικό πλέον περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Δαμιανός Μιχάλης
Λογιστής-Φοροτεχνικός

Share:
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Αλλαγές με τον Νόμο Ν.4646/2019 λογιστησ ροδοσ

Αλλαγές με τον Ν.4646/2019

Μετά την ψήφιση του νέου φορολογικού νόμου 4646/2019 υπάρχουν σημαντικές αλλαγές που χρειάζονται προσοχής από 01/01/2020. Αναλυτικά: Για να εκπέσουν οι δαπάνες ενοικίων που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα »
λογιστικοι ελεγχοι μιχαλησ δαμιανοσ ροδοσ

Έλεγχοι ΙΚΑ-ΣΕΠΕ

Ενημέρωση σχετικά με τα απαραίτητα έγγραφα απασχόλησης προσωπικού.Με αφορμή την έναρξη της τουριστικής περιόδου υπενθυμίζουμε την προσοχή που πρέπει να δείχνουμε συνέχεια στην τήρηση του

Διαβάστε περισσότερα »